Дорожня карта розвитку українського горіхівництва та просування українських горіхів на експортних ринках: експерти ІТС та представники галузі пропонують план спільних дій

30 липня відбулося обговорення Дорожньої карти стратегічного розвитку горіхового сектору України та просування українських горіхів на експортних ринках, розробленої International Trade Centre (ІТС) у межах Проєкту «Сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості».

До онлайн-зустрічі долучилися понад 40 учасників: представники приватного сектору, експерти ІТС, керівництво і члени профільних асоціацій та організацій з підтримки бізнесу і торгівлі, Посольство Швеції в Україні, а також представники Міністерства фінансів, Державної митної та податкової служб та інші.

Зустріч відкривали Перший секретар Посольства Швеції, в.о. Керівника відділу з підтримки реформ  Даніель Грунвіус (Daniel Gronvius) і представник женевського офісу International Trade Centre, Радник з питань розвитку торгівлі в регіонах країн Східної Європи та Центральної Азії Армен Заргарян (Armen Zargaryan).

«Ми створили реалістичну модель стану української горіхової галузі у 2030 році, – зауважив міжнародний консультант Проєкту Джеймс Фітцпатрік (James Fitzpatrick), – Ми враховуємо, що «дикий» зібраний волоський горіх і надалі відіграватиме важливу роль, але в Україні вже будуть промислові насадження, вирощуватимуться горіхи різних сортів, працюватимуть потужності для післязбиральної доробки горіхів та їх переробки. Прогнозується збільшення виробництва за рахунок невеличких господарств, індивідуальних фермерів і промислових садів; йдеться про вирощування волоського горіху, фундуку і мигдалю […] без застосування небезпечних пестицидів і добрив із урахуванням вимог щодо захисту ґрунтів та навколишнього середовища. Це важливі елементи ланцюгу доданої вартості, що цікавлять покупців, і які обов’язково треба враховувати виробникам. Ланцюг доданої вартості характеризуватиметься більшою прозорістю, збільшенням рівня довіри між його ланками. У пріоритеті підвищення рівня якості та безпечності харчової продукції, сертифікація виробництва, адже це – обов’язкові вимоги пріоритетного для України ринку Європейського Союзу».

Дорожня карта – це комплексний стратегічний документ, план дій і перелік рекомендації щодо стратегії розвитку галузі та створення для українських деревних горіхів власного експортного бренду, який може стати основою національного плану дій, спрямованого підтримати інтеграцію українських виробників горіхів до національних і глобальних ланцюжків створення вартості й відкриття для них доступу до нових ринків.

Документ, запропонований до обговорення, підготовлений за підсумками дослідження експертами ІТС сучасного стану українського горіхівництва, тенденцій світового ринку їстівних горіхів та динаміки експорту горіхів з України до країн світу. Дорожня карта розбудови горіхового сектору України включає аналіз перспектив розвитку сектору, факторів, які його стримують, шляхів збільшення експорту їстівних горіхів (волоський горіх і фундук) та підвищення ефективності їх просування на зовнішніх ринках.

Заходи Дорожньої карти передбачають участь та ефективну взаємодію урядових та державних установ, організацій з підтримки бізнесу і торгівлі, підприємців та їх об’єднань.

Національний менеджер Проєкту ІТС Альона Коломойцева підкреслила високу цінність побудови довіри між учасниками ринку – приватним сектором і органами влади. Мета проєкту ІТС – це не лише інформаційна й аналітична підтримка галузі, але й створення майданчику для обговорення і вирішення проблем сектору, для залучення до діалогу якомога більшої кількості зацікавлених сторін.

20 серпня за посиланням https://intracen.zoom.us/j/96499050928 відбудеться нове обговорення Дорожньої карти стратегічного розвитку горіхового сектору України та просування українських горіхів з урахуванням отриманих зауважень та пропозицій. Запрошуємо всіх до обговорення!

Матеріали презентації від 30 липня доступні на наших ресурсах у YouTube та в розділі «Документи».

%d блогерам подобається це: